marți, 15 noiembrie 2016

Chiftele din peste


Pentru ca pestele este mai greu acceptat de copii  cautam sa gasim diverse modalitati de a-l introduce in meniul saptamanal. In acesta saptamana am ales sa incercam chiftelutele din macrou la care am adaugat si soia pentru a estompa din gustul strident  al pestelui fiind astfel mai usor acceptate de copii.

 Avem nevoie de :
  • 1 kg macrou
  • 200 ml otet
  • 100 ml ulei 
  • foi dafin
  • piper boabe
  • 200 g soia granule
  • 2-3 cepe 
  • 4-5 catei usturoi 
  • condimnete , eu am folosit un amestec pt chiftele fara glutamat
  • sare
  • boia de ardei dulce ( optional)
  • 4 oua 
  • faina 
Cum prodecam :

Pestele curata si spalat il punem la oala sub presiune, impreuna cu uleiul , otetul, dafin, piper si putina sare . Daca e nevoie adaugam apa astfel incat pestele sa fie acoperit. Fierbem sub presiune o ora. In paralel fierbem 200 g de soia granule conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi o trecem printr-o strecuratoare. Curatam si tocam ceapa, iar usturoiul il pisam. Cand  pestele este gata il scoatem din oala si-l trecem prin masina de tocat.
  Amestecam bine toate ingredientele plus 2-3 linguri de faina.  Intr-o tigaie, punem uleiul la incins. Formam chiftelute din compozitia rezultata pe care le trecem prin faina si le punem la prajit.
 Sunt deosebit de gustoase si pot fi servite reci sau calde cu diferite garnituri si salate.
 Noi am optat pentru varianta cu piure de cartofi si salata de varza.


Pofta  buna!

luni, 7 noiembrie 2016

Ciulama de ciuperci de padure





Indiferent de originea ei, turcesca sau frantuzeasca, dupa unele pareri,pentru mine, ciulamaua  imi straneste amintiri pe vremea bunicilor cand  cuvantul ciulama statea alaturi de porumbel. Da, ciulamaua de porumbel era absolut delicioasa . Dar sa lasam amintirile in cutiuta lor si sa trecem la reteta noastra: ciulama de ciuperci, care alaturi de o mamaliguta calda este este absolut delicioasa.

Avem nevoie de :
  • 1 kg ciuperci de padure
  • 2 cepe 
  • 2 linguri de ulei 
  • piper
  • 2- 3 linguri faina 
  • sare dupa gust 

Cum procedam :

Spalam ciupercile , apoi le sfaramam cu mana. Tocam ceapa si o punem la calit intr-o cratita de fonta.Cand a devenit aurie adaugam cipercile si amestecam in continuare. acestea isi vor lasa multa apa asa ca nu este necesar sa adaugam apa. le lasam sa se inabuse sub capac, timp in care cele doua   linguri de faina le amestecam cu putina apa astfel incat sa nu faca cocoloase, si adaugam peste ciuperci cand sunt bine inabusite. Adaugam piper si sare dupa gust, mai fierbem 10-15 minute amestecand continuu.
Servim ciulamaua calda alaturi de mamaliguta.



Pofta buna !